Безплатен скрининг за рискови новородени всяка последна събота на месеца
Секция: Здраве
09 Януари 2020 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатен скрининг за рискови новородени всяка последна събота на месеца

/КРОСС/ Отделението по Неонатология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда възобновява програмата за безплатен ултразвуков скрининг на новородени.

Ехография на нервна система (трансфонтанелна ехография) и на коремни органи са включените изследвания, които ще бъдат провеждани всяка последна събота на месеца. Първата дата е 25 януари 2020 г. Прегледите са предназначени за недоносени деца до 1-год. възраст и за рискови деца (след усложнено раждане, претърпели интензивно лечение), родени на термин до 6-месечна възраст.

Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 4000, *5544 или 02/403 4928.

"Превантивната програма има за цел да обхване повече преждевременно родени деца и такива, за които се е наложило интензивно лечение. Тя включва изследвания за най-честите усложнения, които развиват тези деца в областта на централната нервна система и отделителната система. Недоносените бебета имат най-голяма необходимост от редовно проследяване, защото много от тези късни усложнения, които те развиват, могат да бъдат успешно лекувани, когато са установени навреме.", споделя д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Трансфонтанелната ехография е напълно безвреден неинвазивен метод, който може да даде ценна информация за състоянието на централната нервна система, развитието на мозъка - отсъствие или наличие на патологични проблеми като отоци, кръвоизливи и други аномалии и отклонения. Чрез ехографията на коремни органи се установява състоянието и развитието на вътрешните органи на бебето, като най-често срещаните проблеми засягат бъбреците и отделителната система. Препоръчително е ултразвуковите изследвания да бъдат извършени до 6 месеца за деца, родени на термин и до 1 година за недоносени бебета.

Кампанията за безплатни ултразвукови изследвания на най-малките е традиция в Болница Токуда като периодично се подновява. Датите за провеждане на прегледите в първите месеци на годината са 25 януари и 29 февруари 2020 г. Не са необходими направления, но се препоръчва родителите да носят със себе си епикризи от предишни лечения и налична медицинска документация.