Експерт за самолетната катастрофа в Иран: Не е изключено да е терористичен акт
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Януари 2020 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерт за самолетната катастрофа в Иран: Не е изключено да е терористичен акт

/КРОСС/ Самолет "Боинг 737" на Украинските авиолинии се разби в сряда малко след излитането си от летището в Техеран. Всички 176 души на борда загинаха. Машината е минала преглед преди 2 дни. Засега не са установени причините за инцидента, но по всяка вероятност става дума за техническа неизправност.

„За мен най-учудващият коментар е, че изключват терористичен акт. Външната картина не отхвърля тази версия. Самолетът се е разпръснал на десетки километри. Това не може да стане с удар в земята, а само при експлозия във въздуха. Експлозия на двигател или експлозия на ракета", заяви за „Здравей, България"експертът по авиационна сигурност Ангел Борисов.
„Когато имаме удар в земята и експлозия, се появява кратер и отломките се разпръсват около него цилиндрично. В случая това, което се показва, са малки парченца, които са разпръснати на огромна територия. По-вероятно е експлозията да е станала във въздуха. Самолетът е нов, на три години. Отказ на двигател и експлозия, ние не сме виждали в нашата практика през последните 20 години", обясни той.

„Възможностите са две. Или да бъде терористичен акт с поставена бомба вътре, или да бъде ударен отвън. Имаме ракетни нападения и обстрели. Докато не се разчетат черните кутии, не знаем дали е терористичен акт", обяви Борисов.