84-годишен мъж от благоевградско село осъди банка за дискриминация
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Януари 2020 13:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
84-годишен мъж от благоевградско село осъди банка за дискриминация

/КРОСС/ Чрез Окръжния съд в Благоевград 84-годишен мъж от благоевградското село Селище е осъдил банка по Закона за защита от дискриминация, съобщават от съда, цитиран от БТА.

Възрастният мъж, който се придвижва само с инвалидна количка, е завел граждански иск заради неосигурен достъп на хора с увреждания до банковото учреждение.

През 2017 година мъжът, придружен от дъщеря си, два пъти правил опити да влезе в банковия клон, за да си направи депозит. Той избрал да отиде в съответната банка в гр. Благоевград заради добрите лихви, но множеството стълби и липсата на изградена естакада не му позволили да влезе в сградата.

Мъжът се почувствал "втора ръка" човек и решил да съди банката за 4800 лева, посочват от Окръжния съд в Благоевград.

На 8 януари 2020 година Окръжен съд Благоевград на основание чл. 71, ал. 1, т. 3 от Закона за защита от дискриминация е осъдил банката да заплати на ищеца сумата от две хиляди лева, заедно със законната лихва върху нея.

Банката е осъдена и на основание друг член от Закона за защита от дискриминация, а именно - да изгради и поддържа архитектурна среда, която да не затруднява достъпа на лица с увреждания до клона й в гр. Благоевград, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения.