Патриарх Неофит се срещна с посланиците от арабските държави
Секция: Православие
09 Януари 2020 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит се срещна с посланиците от арабските държави

/КРОСС/ Около запазването и развиването на толерантността, любовта и мира, се обединиха словата на патриарх Неофит и на посланиците от арабските държави у нас, съобщиха от Българската патриаршия.

Вече традиционно в началото на Новата година представителите на Палестина, Мароко, Саудитска арабия, Обединени арабски емирства, Йемен, Алжир и Египет се срещат с предстоятеля на Българската православна църква.
Посланиците са поздравили патриарх Неофит с отбелязването на празника Рождество Христово, както и с настъпването на Новата 2020 година. Те са обърнали внимание на това, че българската църква и патриарх Неофит играят голяма и важна духовна роля в живота на българите. "Надяваме се гласът на духовните хора да заглуши гласа на военната канонада", са споделили надеждите си посланиците.

Посланикът на Палестина у нас Ахмед ал Мадбух изрази надежди толерантността, с която се слави България, да продължи да се развива и да бъде пример за народите и нациите по света. Той е подари на българския патриарх икона, на която е изобразено Рождеството Христово, като израз на приятелство и братски взаимоотношения.

Повече мир, повече доброта и повече спокойствие на обстановката в региона, пожела патриарх Неофит на посланиците на арабските страни у нас. Той сподели, че именно на това ни учи и Рождеството Христово - "насочва ни към дела на доброта и мир". "Надяваме се и занапред да полагаме общи усилия за запазване на мира сред хората", каза патриарх Неофит.

В края на приема бяха изразени надежди срещата от такъв характер да продължи, защото самата тя вече се превръща в символ на любовта и братските отношения между Българската православна църква и държавите от Близкия изток.

На срещата присъстваха Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, и иконом Николай Георгиев - началник на Отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод.

Снимки Българска патриаршия