Растителността на Еверест се изкачва все по-високо, предупреждават учени
Секция: Наука
10 Януари 2020 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Растителността на Еверест се изкачва все по-високо, предупреждават учени

/КРОСС/ Климатолози са изучили сателитни снимки на склоновете на Еверест от последните две десетилетия и разкрили, че за тези години растителността бързо се изкачва нагоре, достигайки 5500 метра надморско равнище. Тази тенденция може да се дължи топенето на хималайските ледници, сочи изследване, публикувано в сп. „журнале Global Change Biology“, предаде ТАСС.

„Ускореното топене на хималайските ледници днес привлича вниманието на много колеги – неотдавна те показаха, че скоростта на този процес се удвоила в периода 2000-2016 г. От друга страна не по-малко важно е да се изучат екосистемите на тези участъци от горите, които неотдавна са били освободени от леда. Почти нищо не знаем за това как тези растения влияят на кръговрата на водата в планините и захранването на най-големите световни реки“, коментира Карън Андерсън, съавтор на изследването и климатолог от Ексетърския университет.

Повечето климатолози днес не се съмняват, че глобалното затопляне съществува и че то радикално ще промени облика на планетата, ако ръстът на температурите не бъде в рамките на 1,5 градуса по Целзий. Към този сценарий сочат стотици компютърни климатични модели, но и данни от сателити и от метеорологични станции.

Първи и главни жертви на този процес ще станат, както вече показва практиката, полярните региони и планинските ледници.

Засега учените не могат да кажат как тези процеси ще влияят на топенето на ледниците и на напълването на големите азиатски реки, тъй като никой не е следил „движението“ на растителността. Андерсън и екипът ѝ се надяват да запълнят този пропуск в бъдеще и колкото се може по-точно да преценят до каква степен флората може да ускори топенето на ледовете и снеговете в планините и ще продължили тази тенденция в бъдеще.