Синдромът на професионалното прегаряне или бърнаут синдрома и преодоляването му
Секция: Здраве
10 Януари 2020 18:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Синдромът на професионалното прегаряне или бърнаут синдрома и преодоляването му

/КРОСС/ В Комплексния онкологичен център действа една от най-ефективните форми за справяне с емоционалното изтощение и превенция на развитието на Бърнаут синдрома /синдрома на прегарянето/. Това обясни един от психолозите в КОЦ- Пловдив Екатерина Виткова, която работи с групите. Изхождайки от професионалния си опит, тя подчерта, че онкологичната практика е една от най-трудните и стресиращи области в медицината. Специалистите в тази област ежедневно са изправени пред предизвикателствата, свързани с живота и смъртта, прилагат силно токсични терапии, трябва да се справят с бързия темп на развитие на онкологията, в същото време да са внимателни в комуникацията с пациентите. Това ги поставя в ежедневни ситуации на стрес, обясни Виткова.
Професионалният стрес действа продължително и има последствия, които мога да се появят след време. Точно затова и онколозите са едни от най-засегнатите от Бърнаут синдрома, който влияе негативно върху грижата за пациента, взаимоотношенията лекар-пациент, личните взаимоотношения и цялостното качество на живот. По тази причина психолозите в най-големия Онкоцентър в Южна България прилагат тактики за сваляне нивото на стрес сред персонала. Факт е, че в отделенията, в които са провеждани балинтови групи, медицинските екипи показват ниски нива на Бърнаут. В Балинтовата група лекарят се научава да разбира по-добре емоционалните реакции и състояния на пациента, което прави по-ефективно общуването лекар-пациент .

Балинтовата група не е терапевтична, но оказва терапевтичен ефект, както за споделящия, така и за всички участници. Тя е форма на подкрепа, която индиректно повишава професионалната удовретвореност, а понякога може да разреши и проблеми от междуличностен характер. В процеса групата могат да се обсъждат т.нар. трудни пациенти, да се експресират преживяванията на специалиста в безопасна среда. Обсъждането осигурява възможност за себерефлексия, свързана с взаимоотношението специалист - пациент.