Сръбски политолог: Балканите са потенциално огнище на глобална война
Секция: Коментари
11 Януари 2020 08:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сръбски политолог: Балканите са потенциално огнище на глобална война Според Александър Павич Израел иска да тласне САЩ към конфликт с Иран

/КРОСС/ Има няколко потенциални огнища, от които може да избухнат глобални войни през 2020 г., сред които са и Балканите, твърди сръбският политолог Александър Павич, цитиран от сръбското издание „Правда“.

Според Павич израелското лоби е отговорно за американското нападение срещу иранския генерал Касем Солеймани в Ирак, като Израел желае да тласне Америка към конфликт с Иран, информира Dnes.bg.

Павич обаче смята, че след атентата и иранския отговор се е стигнало до успокояване на ситуацията, като много по-голяма опасност за световния мир представляват турските амбиции в Средиземноморието. 

Според политолога включването на Турция в либийския конфликт на страната на правителството на националното единство със седалище в Триполи е всъщност опит от страна на Ердоган да постави под свой контрол газовия потенциал на Средиземноморието. В същото време Ердоган иска да експлоатира и газовите находища край Кипър. Той обясни, че това застрашава Кипър, Гърция, Египет, Израел, САЩ и ЕС и поради това Средиземноморието представлява много по-гореща точка с оглед на потенциална война.

Украйна също така е място, на което много лесно може да се задвижи нов конфликт, казва Павич. Според него риск за това ще бъдат най-големите планирани учения на НАТО на границите на Русия, които ще се проведат през 2020 г. и които имат за цел да покажат колко бързо САЩ и НАТО могат да прехвърлят оръжие и сили близо до Русия.

Като потенциална кризисна точка през 2020 г. Павич вижда и Северна Македония, защото, както той твърди, САЩ искат да попречат на приключването на проекта за жп линия от пристанището Пирея към Унгария, която е част от китайския проект за нов Път на коприната.