Антонио Никазо: Мафията гледа на боклука като на новия кокаин
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Януари 2020 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антонио Никазо: Мафията гледа на боклука като на новия кокаин България става апетитна дестинация за складирането на боклук

 

/КРОСС/ Един от най-големите експерти по въпросите с италианската мафия, в частност с калабрийската Ндрангета, Антонио Никазо, е роден именно в Калабрия.

Днес Никазо живее и работи в Канада и Съединените щати. Преподава „Култура и поведение на мафията” в няколко северноамерикански университета. Изследва как работи Ндрангета из основи и разкрива това пред света като издава книги, вече близо 40. Половината от тях, написани съвместно с прокурор Никола Гратери, с когото се познават от деца и работят заедно от години. Прокурорът, посветил живота си на борбата срещу калабрийската мафия и който от 30 години живее под полицейска закрила. Гратери ръководи мега акцията от миналия месец, когато в Италия бяха задържани над 300 членове на Ндрангета, а между тях имаше и българка.

 „Мафията гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинацията за складирането му”, заяви в интервю за „Събуди се” по Нова телевизия Антонио Никазо. 

„При телефонен разговор между членове на Ндрангета, засечен от властите преди няколко месеца, излязоха наяве нови, доста притеснителни факти. А именно, че търсят нови места, където да складират токсични и индустриални отпадъци. Името на България, като потенциална дестинация, се споменаваше често в разговора. Това, освен всичко друго, означава и още нещоче връзката между Ндрангета и българската организирана престъпност става все по-солидна. Вече не говорим само за трафика на дрога, с който досега най-често ги свързвахме”, изтъкна изследователят на Ндрангета.

 „Ако не беше засечен този разговор и ако не беше спрян влакът, натоварен с боклук, може би отпадъците щяха вече да са завхърлени някъде около вас и никой нямаше да знае за това”, добави Никазо.

 „За обработката на токсични отпадъци, така че да не създават опасност за живота и здравето, трябват пари, страшно много пари. Затова на този, който ги произвежда, му е много по-лесно просто да ги захвърли някъде, като плати на някого да направи това за него. Парите пак са доста, но са много по-малко от това, което иначе би платил за обработката им. Печели се много и се рискува малко. В цифри печалбата е десетки милиони евро”, изтъкна още Никазо. 

„Затова България сега трябва да вдигне много шум, за да пресече намеренията им и да не позволи да се превърне във втора „Тера дей фуоки”, където всяка година се регистрират все повече случаи на онкозаболявания. Токсични течности отдавна са се просмукали в почвата и кой знае какво очаква хората от района в бъдеще. Мафията не е италиански проблем, тя е проблем на целия свят, защото изгражда гигантска мрежа, в която оплита всички”, каза в заключение Антонио Никазо.