Тренировките, които забавят стареенето
Секция: Здраве
11 Януари 2020 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тренировките, които забавят стареенето Преборете възрастта с движение

/КРОСС/ Остаряването е част от живота и е неминуемо.

Колкото и скъпи процедури да си правите, колкото и скъпи кремове да ползвате, няма как да го предотвратите напълно.

Има и нещо друго. Тялото и кожата реагират не само на външни влияния, а и на процесите, които се извършват в самото него. Казано по друг начин – ако приемате правилната храна и добавки, и ако се натоварвате по най-добрия за вас начин, можете да забавите появата на бръчките.

Директорът на центъра по кинезиология в университета Чапман, Калифорния, вярва, че упражненията могат да ви помогнат да се чувствате по-млади и да изглеждате така.

Ето и кои активности ще забавят процеса на стареене:

Йога

Йогата не действа на конкретна част на тялото, а има ефект върху цялото тяло.Но има дори разработени специални упражнения за лицето, които да поддържат кожата млада и опъната.

„Йогата помага да намалите стреса, който е сред основните фактори, ускоряващи стареенето. Това рефлектира веднага и върху цялостното състояние на тялото и кожата“, твърди йога експертът Динеш Дагар.

Вдигане на тежести

Повечето жени избягват вдигането на тежести, но не трябва, защото то помага за здравето на костите. Фитнес експерти, както и медици, вярват, че тренировките за вдигане на тежести са много полезни в борбата с остеопорозата.
Внимавайте и вдигайте тежести само под наблюдението на професионалисти.

Клекове

Клековете товарят най-големите мускули в тялото – седалищните. Те не само помагат за изгаряне на калориите, но и за поддържане на мускулатурата и здравината на краката.
Повечето от вас ежедневно клякат десетки пъти без дори да осъзнават. Вдигане на тежки торби, гушкане на малко дете – всичко това изисква клякане. Неправилното изпълнение на това упражнение може да доведе до контузии, така че следете внимателно как клякате – гърбът трябва да е изправен, а коленете да не минават пред пръстите на краката ви.

Ходене

Много изследвания твърдят, че редовното ходене понижава риска от деменция с една трета. Скорошно проучване пък разкрива, че разходките подобряват функционирането на сърдечносъдовата система. А здраво сърце = младо и енергично тяло.

Кръгови тренировки

Кръговите тренировки ускоряват бързо пулса и засилват динамиката, което като цяло прави тренировката по-кратка, но много интензивна. Подобни тренировки стимулират бързо растежа на мускулите, което е свързано и с регенериращи процеси и обновяване на клетки.

Кардио тренировка

Кардиото е препоръчвано от много бюти експерти, защото помага в изчистването на кожата и нейното подмладяване. Причината е, че като интензивна тренировка, тя води до обилно потене (изхвърляне на токсини от тялото) и засилване на кръвообращението.