Иранската ПВО е приела украинския самолет за американска крилата ракета
Секция: СВЯТ
11 Януари 2020 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иранската ПВО е приела украинския самолет за американска крилата ракета

/КРОСС/ Иранската система за противовъздушна отбрана неправилно е сметнала украинския пътнически самолет за американска крилата ракета.

Това съобщи преди минути на пресконференция командващият иранските военни сили Амир Али Хаджизаде, цитиран от РИА Новости.

Той добави, че целта е била на разстояние от 19 километра.

Човекът, който в момента е ръководил противовъздушната отбрана на страната, е загубил контакт с главното командване, и сам е взел решението да свали самолета.

„Той е разполагал с точно десет секунди, за да реши дали да свали целта, и за съжаление е направил лош избор“, съобщи още Хаджизаде.

Командирът подчерта, че Иран е напълно отговорен за случилото се и ще приеме всяко решение, което бъде взето за наказание на хората, свалили пътническия самолет.

По-рано днес властите на Иран признаха, че украинският самолет е бил свален „непреднамерено” край Техеран.

Причината за свалянето на украинския самолет стана „човешка грешка“, допусната в кризисния период заради „авантюризма“ на САЩ, заяви иранският външен министър Мохамад Зариф. Доказателства сочат, че иранска ракета е свалила украинския пътнически самолет, който се разби близо до Техеран тази седмица, заявиха западни лидери.