Грета Тунберг срещу Роджър Федерер в битка за климата
Секция: Наука
11 Януари 2020 15:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Грета Тунберг срещу Роджър Федерер в битка за климата Екоактивисти настояват тенисистът да се откаже от рекламния си договор с швейцарска банка в името на природата

/КРОСС/ Един от най-активните хаштагове в Туитър през последните дни е #Rogerwakeupnow. Той е свързан с акция на екоактивистите от „Lausanne Action Climat“, подкрепена от Грета Тунберг и насочена срещу швейцарската банка „Credit Suisse“ и Роджър Федерер, който е нейно рекламно лице. Причината – банката инвестира огромни суми в бизнеса с изкопаеми горива, една от основните екологични заплахи.

Според Грета Тунберг, банката е най-големият инвеститор в петролни компании, в които влага повече от 7,8 милиарда долара годишно. Федерер е активен участник в това, смятат екоактивистите, и го призовават да се осъзнае и да се ангажира с опазването на планетата.

Само през 2019 г. Роджър Федерер спечели от рекламни договори над 90 млн. долара, а за цялата си кариера е натрупал състояние от $900 млн., което скоро ще го направи първия милиардер в историята на тениса, уточнява изданието „Tennis World Usa“.

Засега Роджър Федерер не е коментирал подетата от еколозите кампания. От 8 януари досега под хаштага, посветен на тенисиста, се появяват по няколко хиляди поста на всеки час.