Иранските власти задържаха за няколко часа британския посланик в Техеран
Секция: СВЯТ
12 Януари 2020 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иранските власти задържаха за няколко часа британския посланик в Техеран

/КРОСС/ Британският посланик в Иран Роб Макеър е бил задържан за няколко часа за организиране и участие в протестите на студенти в Техеран, съобщи РИА Новости.

Според иранската информационна агенция посланикът ще бъде повикан днес в иранското външно министерство.

Вчера пред сградата на университета "Амир Кабир" в Техеран се събраха стотици студенти, за да почетат жертвите на инцидента със сваления от иранска ракета украински пътнически самолет, при който загинаха 176 души.

Полицията разпръсна демонстрантите, които поискаха оставка и преследване на отговорните за бедствието, съобщиха местните медии.

Британското външно министерство потвърди краткото задържане на посланик Макеър, а първият дипломат Доминик Рааб нарече това "скандално нарушение на международното право".

Той добави: "В момента иранското правителство е на кръстопът. То може да продължи похода си към статут на държава парий с цялата политическа и икономическа изолация, която това носи със себе си, или да предприеме стъпки за деескалация на напрежението и да се ангажира с дипломатическия път напред".

Мехди Каруби - лидер на иранското зелено движение, също призова духовния лидер аятолах Али Хаменей да се оттегли.  В изявление, публикувано онлайн, Каруби пита кога Хаменей е бил уведомен за свалянето на самолета и защо е забавена информацията за истинските причини.

Междувременно президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подкрепи в Туитър протестиращите в Иран на езика фарси, съобщи РИА Новости.

"Към отдавна страдащите, но смели иранци: С вас съм от самото начало на моето президентство и моята администрация ще продължи да бъде с вас. Следим много внимателно протеста ви и сме вдъхновени от вашата смелост", написа Тръмп на официалния език на Иран.