Урсула фон дер Лайен: ЕС трябва да спази обещанието си към Северна Македония и Албания
Секция: Коментари
12 Януари 2020 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Урсула фон дер Лайен: ЕС трябва да спази обещанието си към Северна Македония и Албания

/КРОСС/ „Те изпълниха критериите, така че сега и ние трябва да изпълним думите си”, допълни председателят на ЕК

Председателят на Европейската комисия заяви, че е „дълбоко убедена“, че блокът трябва да продължи с процеса на разширяване. Урсула фон дер Лайен избра Хърватия - най-новата държава членка на ЕС, за да отправи послание към Балканите: ЕС трябва да спази обещанията си за разширяване.

"Помолихме ги да направят много. Те изпълниха критериите, така че сега и ние трябва да изпълним обещанията си", заяви президентът на Европейската комисия, визирайки Северна Македония и Албания. И двете страни получиха зелена светлина за започване на преговори за присъединяване към ЕС, но видяха, че това пътуване е спряно поради нежелание в Европейския съвет, особено от страна на Франция, която има опасения от въздействието на по-нататъшното разширяване върху процеса на вземане на решения в ЕС.

Фон дер Лайен говори заедно с Андрей Пленкович, министър-председател на Хърватия, отбелязвайки началото на първия път, в който страната оглавява ротационното председателство на Съвета на ЕС, откакто се присъедини към блока през 2013 г.

"Следващите месеци, разбира се, ще бъдат особено важни за отношенията с Балканите", каза тя, имайки предвид предложенията как да се подобри процесът на разширяване, който се очаква да предложи Комисията. През ноември Париж представи свои собствени предложения за промяна на правилата за присъединяване към ЕС.

На среща на лидерите на ЕС през октомври те решиха „да се върнат към въпроса за разширяването преди срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Загреб през май 2020 г.“ Очаква се лидерите да обсъдят проблема отново през март.

Срещата на върха в Загреб "ще бъде потенциален етап в този процес", каза фон дер Лайен, предупреждавайки, че "все още трябва да свършим много работа".

Тя каза, че ЕС ще "помисли как можем да подобрим процеса на присъединяване", но добави: "Аз съм дълбоко убедена, че това не бива да ни пречи да водим преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания."

Фон дер Лайен заяви, че ще има донорска конференция на 17 февруари за земетресението в Албания през ноември, при което загинаха около 50 души.