Шри Ланка убива слонове по три начина
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Януари 2020 08:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шри Ланка убива слонове по три начина

/КРОСС/ Независимо, че в Шри Ланка слоновете са почитани и там живеят над 7500, все повече хора гледат на тях като на вредители. Затова и през 2019 година рекорден брой слонове са загинали в страната, като това е най-високата цифра за смъртност откакто държавата обявява независимостта си през 1948 г., казват еколозите. Повечето животни са убити от хора.

Независимо, че това е незаконно, животните често влизат в конфликт с местните селски общности и намират смъртта си. Наскоро слон уби турист в палатката му, а група животни изненадоха семейсво, излязло на пикник, като ометоха за секунди храната.

Селяните са се настроили скрещу слоновете и ги убиват по три начина. Едни слагат електрически огради около селата, втори крият експлозиви в храната. А трети сеят растения, които унищожават тревните площи, с които се хранят животните.

Редакторът на Би Би Си за Югоизточна Адия Анбарасан Етираджан казва, че разширяването на селата и фермите в Шри Ланка е допринесло за намаляването на запасите от храна и вода за животните и настоя длъжностните лица да поставят масивни огради между слоновите местообитания и селските общности.

Природозащитници настояват да се намали броя на слоновете, които се държат в плен, за да носят приходи от туризъм. Много от животните са принудени да дефилират на местни фестивали.