Политолог: Визитата на Путин ще е сред най-важните събития у нас през 2020 г.
Секция: Интервюта
12 Януари 2020 11:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Политолог: Визитата на Путин ще е сред най-важните събития у нас през 2020 г.

/КРОСС/ Посещението на руския президент Владимир Путин, което е планирано за началото на лятото, ще е едно от най-важните събития през 2020 г. за България. То със сигурност ще предложи интересни моменти. Това каза Любомир Стефанов, политолог, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Стефанов очаква рокадите в „кабинета Борисов 3“ да продължат през 2020 г. на фона на множеството проблеми.

„Не е изключено и други министри да последват оставката на Нено Димов“.

По думите на политолога обаче предсрочните избори все още не са заплаха за правителството и такива няма да има поне в следващата една година.

„Ключов момент през 2020 г. ще е изпълнението на този и следващия бюджет - на доста места в страната се увеличават местните данъци и такси, важно е да се проследят отношенията между централната и местна власт – т.нар. децентрализация, значението на Сдружението на българските общини и пр.“, отбеляза Стефанов.

Според експерта България може да очаква известни отстъпки от Европейската комисия за присъединяването ѝ към Шенгенското пространство, но по отношение на ERM II страната има още какво да докаже.

По отношение на проекта „Турски поток“ Стефанов заяви, че мнението на зам.-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл, че Вашингтон е против проекта, е отдавна ясен.

„България не желае да се конфронтира с Москва по начина, по който го прави Вашингтон, въпреки подкрепата към САЩ и членството в НАТО“, изтъкна Стефанов. Той добави, че в крайна сметка Европейският съюз има достатъчно компетентност и опит в боравенето с природни ресурси от Русия и в работата със самата страна.

"Вероятно е САЩ да виждат конкурент в лицето на Русия по отношение на доставките на газ". 

По мнението на експерта реализацията на българската част от проекта „Турски поток“ съвпада с националния интерес.