За България не е добро решение да расте отоплението на електричество
Секция: ИКОНОМИКА
12 Януари 2020 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За България не е добро решение да расте отоплението на електричество

/КРОСС/ Невъзможно е в следващите 10 години да се постигне с 50% по-нисък въглероден отпечатък. Зелената сделка представлява документ, който не е резултат от проведено обществено обсъждане в Източна, а в Западна Европа. На глобално ниво тя е безсмислена. Това мнение изрази Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt България, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"В Западна Европа има големи очаквания по отношение на климата и там нещо се случва, за разлика от Източна Европа. Най-големият проблем със Зелената сделка е, че тя не обединява Европа".

"В САЩ цената на енергията е ужасно евтина. Намалението на въглеродните емисии в САЩ в последните 10 години се случва заради голямото количество газ и неговата евтина цена. Но в Европа не разполагаме с толкова газ", изтъкна гостът.

"Трябва да направим така, че да имаме капацитет от връзки с Турция и Гърция, затова интерконекторът е толкова важен".

Според Рашев, ако искаме да запазим енергийна независимост донякъде, трябва да разчитаме на лингнитните въглища в голям процент от енергопроизводството.

По думите му Европа продължава да става все по-енергийнозависима от внос въпреки всичките огромни инвестиции.

"При пълната въглеродна неутралност до 2050 г. идеята е, че водородът ще замести газа и ще има батерии за съхранение на електричеството. Вторите са все още научна фантастика. Водородът пък е трудно за управление вещество".

"Ако говорим за качеството на въздуха, трябва да подменим отоплението на твърди горива с нещо друго. Но от твърдите горива - дървесината например, се води въглеродно неутрална, а газът има емисии. Приоритет трябва да е чистият въздух", смята Рашев.

Гостът взе отношение и по темата за Топлофикациите у нас, които според него не се развиват добре с изключение на тези в Пловдив и Варна. "Ако преминем към повече отопление на електричество, ще създадем огромен дисбаланс в енергийната система, ще се завържем към ТЕЦ-овете. Оперативните разходи са доста по-високи, както и инвестицията. Електричеството не е добро решение за България", уточни той.