Мая Манолова: Кризата в Перник скоро ще се превърне в национална
Секция: ПОЛИТИКА
12 Януари 2020 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мая Манолова: Кризата в Перник скоро ще се превърне в национална

/КРОСС/ Кризата в Перник скоро ще се превърне в национална криза, предупреди пред БНР Мая Манолова от "Изправи се.БГ".

„Следват Шумен, Търговище, Ловеч, Габрово, Плевен, Сливен, състоянието на язовир „Камчия“ за Варна и Бургас. Тази криза тепърва ще става и хуманитарна, и социална. Заради липса на вода се разбра, че ще затварят предприятия в Перник“, добави тя в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

За съжаление обаче тази криза не е единствено и само в този сектор, смята Манолова и подчерта:

„Тя показва, че държавата е на автопилот или че направо сме изправени пред разпад на държавността“.

Хората се питат „как е възможно да изчезне водата на един цял язовир като „Студена“ и никоя от десетките институции, които следят ВиК сектора, да не забележи това“, посочи тя.

Според нея сега премиерът Бойко Борисов трябва да отговори на този въпрос.

„Всички тези министри и институции, които отговарят за ВиК сектора – местни, регионални, национални, са под неговата шапка. Става дума за политически назначения. Тази криза си е политическа“.

От състоянието на язовирите се вижда, че за 10 години нищо не е направено, смята Мая Манолова. Тя обясни:

„Действа се на принципа – появява се проблем, загиват хора, както беше в Бисер или в Своге, 100 хил. души остават без вода, както е в Перник, изгаря един бушон – един министър и след това нещата продължават по същия начин… Рано или късно ще се наложи политическите лица, отговорните институции да дадат ясни отговори на гражданите на Перник – как се стигна до тази огромна криза“.

Изводът ѝ след местните избори е, че управлението се е опитало да се задържи на власт на всяка цена, включително с цената на водна криза.

„Този въпрос няма как да не бъде политически. Кризата в Перник, а и в цялата страна в последствие ще се види, че не е резултат от природно бедствие. В случая става дума за бездействие на отговорни институции“, коментира тя.

Манолова е категорична, че причината за всички кризи във всички сектори е или политическо безхаберие, или политическа корупция:

„Ако „калинки“ продължават да ни управляват, това е проблем и на самата власт. Ако изискването за всеки министър или лице на висока позиция е да е верен на началника на държавата, то толкова по-жалко. Проблемите ще се мултиплицират и криза след криза, бомба след бомба, бушон след бушон… В крайна сметка ел. таблото от министри-бушони в един момент ще свърши и ще се стигне до главния бушон“.