Възстановка за 142 години от Освобождението на Дупница
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Януари 2020 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Възстановка за 142 години от Освобождението на Дупница

/КРОСС/ С възстановка, подготвена за трети пореден път, в Дупница отбелязаха 142 години от Освобождението на града.

Повече от 300 човека  - самодейни и театрални групи от читалищата, състави и от съседната Сапарева баня, възпроизведоха събитията и хронологията по влизането на руските войски, командвали от майор Иван Орлински.

Въпреки лошото време и дъжда стотици излязоха по улиците, за да усетят отново вълнението от обявената преди 142 години свобода.

В ролята на майор Орлински се превъплъти 21-годишният Ивайло Йорданов, който е бивш възпитаник на СУ „Акад. С. П. Корольов“ и танцьор във фолклорен танцов ансамбъл „Актавис“.

Придружен от своите войници, той бе посрещнат с виковете от децата „Идат, идат“, след което се спряха при местния свещеник, където предадоха автентичните думи от диалога през 1878 год. С мощно „Ура“, шествието на свободата тръгна през града.

Венец бе поднесен на паметната плоча на майор Орлински.

Директорът на градския  музей в Дупница Анелия Геренска разказа за Деня на Освобожденето на Дупница, за възстановката и интереса към нея:

“Много се радвам, че имаше млади хора. Те са тези, които трябва да помнят тази дата, да предадем на тях – това е радостното“.