Ново огнище на чума по свинете - до Шкорпиловци
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Януари 2020 19:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ново огнище на чума по свинете - до Шкорпиловци

/КРОСС/ Открито е ново огнище на чума по свинете в област Варна край Шкорпиловци. Пробата е взета от диво прасе, каза областният управител Стоян Пасев.

Междувременно нови терени за загробване на прасетата от свинекомплекса в село Брестак, община Вълчи дол, където беше открита африканска чума, са предложени от кмета на общината, след като при започване на изкопаването на ямата за загробване на 80 сантиметра е открита скала - това съобщи Стоян Пасев.

Въпреки това загробването на близо 40 000 прасета може да започне в понеделник, ако до края на деня бъде получено разрешение за използване на терените от Басейновата дирекция в Плевен.

"Възможно беше да се взриви скалата, но в близост има газопровод, така че тази опция отпадна поради забрана. Кметът на вълчи дол предложи два други терена. Такива терени се търсеха в близост до огнището и населеното място, за да няма разнасяне на заразено место. Единият терен е 300 дка горски фонд, част от него, около 20 дка са ни предостатъчни, основното е Басейнова дирекция да каже дали няма подпочвени води. Откъм РЗИ и РИОСВ нямаме проблеми с този терен", каза още Пасев.