Путин обсъди с Макрон и Конти ситуацията в Либия и Иран
Секция: Русия
13 Януари 2020 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин обсъди с Макрон и Конти ситуацията в Либия и Иран

/КРОСС/ Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон обсъдиха в телефонен разговор днес редица актуални международни проблеми, след които и положението в Либия, предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на Кремъл.

В контекста на руско-турските договорености от 8 януари в Истанбул, те подчертали важността на спазването на обявеното от днес прекратяване на огъня в Либия. Двамата са потвърдили готовността си да оказват съдействие за политико-дипломатическото уреждане на кризата там и всячески да способстват за успешното провеждане на планираната в Берлин международна конференция за Либия.

Във връзка с напрегнатата ситуация около Иран двамата президенти изтъкнаха необходимостта да се проявява сдържаност от всички замесени страни и се изказаха за продължаване на усилията за запазване на Съвместния план за всеобхватни действия (споразумението между световните сили и Иран от 2015 г.).

В разговора Путин и Макрон засегнаха също проблемите на вътрешноукраинския конфликт и положението в Сирия, посочва ТАСС.

Владимир Путин проведе телефонен разговор и с премиера на Италия Джузепе Конте по негова инициатива. Те обстойно обсъдиха ситуацията в Либия и предприеманите действия за разрешаване на кризата там. Двамата отбелязаха важността да се спазва прекратяването на огъня, обявено от днес, и изразиха готовност да съдействат за резултатното провеждане на предстоящата международна конференция за Либия в Берлин.