От "Стомана" Перник искат 10 000 куб. вода за януари
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Януари 2020 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От "Стомана" Перник искат 10 000 куб. вода за януари

/КРОСС/ "Заявили сме 10 хиляди кубика за целия месец януари, а 20 хиляди кубика за февруари". Това заяви пред БНР Константин Стаменов един от директорите в "Стомана Индъстри" АД.

По думите му това са минимални количества заради кризата и са заявени само за критични нужди. Дори да им разрешат от Басейнова дирекция да получат тези количества вода, те може и да не ги използват, увери той. 

"Тези количества няма да навредят на консумацията на вода в град Перник", категоричен бе Стаменов и посочи, че предприятието също е на воден режим, но въпреки това се стремят да изпълняват плана си на производство и чрез набелязани мерки да не се стига до критични ситуации. 

"Стомана" не е източила язовир "Студена", защото консумацията на предприятието е много малък процент от консумацията на града, каза Стаменов.

По думите му "Стомана" използва вода от язовира, която е около 3% от количеството вода, която консумира град Перник. Съвсем минимална част от водата, която е влязла през нашите водомери, е препродадена на други фирми", уточни Стаменов и посочи, че количеството не възлиза на повече от 4-5%.

"Нормално е в една индустриална зона инфраструктурата да е на един собственик, а към тази инфраструктура от преди 30-40 години да са останали свързани фирми на други юридически лица и ние им подаваме вода, но това са символични количества", каза Стаменов.

Относно информацията в медиите, че "Стомана" е търгувала с доставки на вода от язовир "Студена" на 16 дружества, намиращи се на нейна територия, той каза, че в период на криза е нормално да се появят всякакви възможности. Обясни, че съдействат на прокуратурата и са подали всякакви документи. Според Стаменов нямало нарушение.

Припомняме, седмици след като Перник и околните села бяха на воден режим, в Индустриалната зона на града имаше вода

Според Константин Стаменов проверка преди Нова година е доказала, че няма отклонения от водопровода на "Стомана Индъстри".