Жана Караиванова: 2019-а беше успешна за българското кино
Секция: КУЛТУРА
13 Януари 2020 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жана Караиванова: 2019-а беше успешна за българското кино

/КРОСС/ "2019 година бе успешна за нашето кино, много проекти бяха реализирани, а най-важното – много получиха своята оценка, като публика в България и фестивални успехи извън България", каза пред БНР Жана Караиванова – директор на Националния филмов център.

Парите за българско кино - не са малко, но са недостатъчно

Тя съобщи, че Националният филмов център е дал тази година за производство, разпространение, показване и промоция 14,7 млн. лв.

„Парите не бих казала, че са малко. Но за интереса, който има към създаване на българско кино, и за капацитета, който нашата индустрия може да има в европейски план, те са недостатъчно“, каза Жана Караиванова в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Българската филмова индустрия е част от европейския аудиовизуален сектор, обясни Караиванова, която смята за неуместни сравненията с финансирането на Холивуд.

„Когато се сравняваме като финансиране и успехи, ние се сравняваме единствено и само в контекста на Европа. Там е нашето състезание. Състезаваме се и регионално, защото има големи държави с много по-различен пазар и финансиране, като Франция, Германия, с които също не бива да се правят паралели. В регионален план, с държави, които имат нашата потенциална аудитория, население… ние стоим много добре и силно“, каза тя.

Според Караиванова финансирането на филм в България е сравнимо с това, което дават другите европейски държави от нашия калибър. Според нея това, за което не стигат парите, е финансирането на повече проекти.

„В момента само във филмовия център има регистрирани 760 продуцентски компании, което говори за огромния интерес към създаването на художествен продукт в нашата област“, обясни тя.

Някои от успехите

Говорейки за филма „Ага“ на Милко Лазаров, който тази година представя България в състезанието за наградите „Оскар“, Жана Караиванова го нарече „великолепен от художествена гледна точка“.

„Той получи изключително добри оценки отвъд океана – от водещи кино критици и от професионалисти, които рядко се чуват за български филми“.

Караиванова изрази огромно съжаление, че „Ага“ не е влязъл в шортлистата, поради което „утре няма да стискаме палци, за да видим дали ще бъде сред номинираните за „Оскар“. 

„Но беше много достойно представяне на България в това трудно състезание“.

„2109-а година имаме едно постижение, което рядко се случва в историята на българското кино. Филмът „Бащата“ на Петър Вълчанов и Христина Грозева взе голямата награда „Кристален глобус“ на фестивал от категория А в Карлови вари“, каза тя.

Сериозен ръст на публиката на българските филми

Караиванова каза, че през изминалата година има сериозно нарастване на публиката в България на български филми „затова подкрепяме не само създаването на български филми, но и разпространението им, както и киносалоните, в които се гледат“.

Тя съобщи, че в момента се работи по промени в закона, които да подпомогнат този процес да стане още по-успешен, за да може с лекота навсякъде, а не само в София да се гледа българско кино.

Караиванова поздрави и българските филми, направени без държавно финансиране, които са успели да привлекат над 90 000 зрители.