Мистериозната китайска пневмония стигна до Тайланд
Секция: Здраве
13 Януари 2020 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мистериозната китайска пневмония стигна до Тайланд

/КРОСС/ Китайка бе поставена под карантина в Тайланд заради мистериозен щам на коронавирус само дни преди китайската Нова година, когато в кралството има ръст на туристи от Китай, предаде Ройтерс. Това е първи случай на заразата извън Китай.

61-годишен мъж е починал от пневмония в централния китайски град Ухан, след като там бе установено на все още неидентифициран вирус, седем души са в критично състояние, съобщиха здравните власти в Ухан.

Тайландските власти, които са в повишена готовност заради новините огнището в китайската провинция Хубей, съобщиха, че жената е била под карантина от сряда и вече може да бъде изписана и да се прибере.

Заразата от вирусна пневмония в Китай, с която се заразиха над 40 души, вероятно се е разпространила от рибен пазар в Ухан и не се проявява извън територията на града, съобщи по-рано днес Световната здравна организация (СЗО).

Инфекцията породи опасения за потенциална епидемия. В началото на януари властите в Ухан, главен град на китайската провинция Хубей, съобщиха за 44 заразени от неизвестна форма на вирусна пневмония. Болестта се появи в града в последните дни на 2019 г., един от заболелите впоследствие почина.

Китайските здравни власти обявиха миналата седмица, че вирусът е от неизвестен досега вид, но е от семейството на вирусите, причинили епидемията от ТОРС (SARS) и близкоизточния респираторен синдром.

Затворен е рибният пазар в Ухан, за който „има доказателства, които дават повод да се смята, че заразата е свързана с него“, се пояснява в съобщението на СЗО.