Започва кино фестивалът "София Менар"
Секция: КУЛТУРА
14 Януари 2020 09:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва кино фестивалът "София Менар"

/КРОСС/ Най-награждаваният египетски филм за последното десетилетие "На края на света"ще открие тази вечер 12-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка „София Менар“ в Дома на киното. Това ще е единствената прожекция на лентата, номинирана за „Златна палма” в Кан и представила Египет в надпреварата за чуждоезичен „Оскар”.

Фестивалът ще продължи до края на месеца, обясни един от организаторите му Здравко Григоров:
„Тематично филмите целта им е да представят хората, изповядващи ислям. Това е основната обединителна линия, но в никакъв случай не е само това. Хората са свикнали, когато говорим за такъв тип кино, то да бъде малко по-различно от това, което виждаме в масовите кино салони. Историите са много по-човешки - няма специални ефекти, набляга се повече на актьорската игра, на добре написаните сценарии“. 

„Повечето от филмите са отличени на много международни фестивали преди да бъдат показани в България. Всички те са премиерни за българските екрани, а характерното от няколко фестивала насам е, че показваме повече качествени филми за сметка на количеството им“, добави Григоров.