Харалан Александров: Вижте кмета, попа и даскала в Галиче
Секция: ПОЛИТИКА
14 Януари 2020 10:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Харалан Александров: Вижте кмета, попа и даскала в Галиче

/КРОСС/ Антропологът Харалан Александров е разтревожен, но не и учуден от жестокото убийство в село Галиче. В студиото на Нова телевизия той призова да се погледнат фигурите на "кмета, попа и даскала" във вече станалото известно село.

Според Харалан Александров връзката между случилото се в последните години в Галиче и забележителния звероподобен кмет с ланци Ценко Човек и ужасяващото убийство на дете от дете е очевидна. "Не зная колко време отне на прокуратурата да се справи с Чоков, но сега се справи относително бързо", коментира Александров.

В продължение на години общността се е разпадала, липсват вече всякакви авторитети и норми, а самото общество вече е сляпо за очевидни неща, включително и за патология, която се развива пред очите й и такъв психопат като непълнолетния убиец. Това е общност, което функционира в режим на безпомощност, включително това се отнася и за протеста тази сутрин и искането на протестиращите за промяна на наказателния кодекс, което е в този режим, според Харалан Александров.

Една законодателна промяна не би променила състоянието на общността, която се е оттеглила от задължението си да формира хора.

Александров припомни народната мъдрост, че е нужно едно цяло село, за да отгледаш едно дете, а в случая "село" и общност, която да възпитава липсва. Най-лесната присъда е дехуманизацията на престъпника, констатацията, че има едни хора, които не са хора, но това не е обяснение за оттеглянето на общността от нейните отговорности. Една утежнена наказателна санкция няма да наложи цензура над престъпленията, според Харалан Александров.

Големият проблем е на обществото, което не иска да види, че има такива неслучили се като човеци хора. Затова и според Харалан Александров се налага спешно просвещение и образование, а общността трябва да влезе отново в тези територии.