Стотици чанове и хропатари превзеха Батановци
Секция: КУЛТУРА
14 Януари 2020 14:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стотици чанове и хропатари превзеха Батановци „Сурва“ остава в списъка на ЮНЕСКО

/КРОСС/ Стотици чанове и хропатари огласяха Батановци повече от три часа и доказаха, че традицията е жива в сърцата на младите хора.

На площада в града среща си дадоха четири групи. Гости на сурвакарската група на гр. Батановци бяха сурвакарите от село Черна гора, сурвакарска група “Йорданови АРТ и приятели“ и кукерите от село Дъбене общ. Карлово.

Кметът града Радослав Петров обяви, че 57 са децата в групата тази година и добави, че е радостен, че броят на младите хора, които пазят традициите всяка година се увеличава.

„Изключително удоволствие е за мен да съм тук сред вас, там където е истинската магия на Сурова. Там където е традицията, там където е духът на нашия празник. Няма как да не се разчувствам, като гледам колко много млади хора са сурвакари. Няма как тази традиция да угасне и за това съм убеден, че и следващите поколения ще продължат тази невероятна магия“, категоричен бе кметът на община Перник Станислав Владимиров.

Той заяви, че догодина фестивалът в Перник ще бъде още по-мащабен и по-красив.

“На първо място бих искала да опровергая слуховете, че "Сурва/Сурова" ще отпадне от представителния списък на ЮНЕСКО, заради пропуснатата година. Истината е, че валидността на вписването се запазва, защото не фестивалът, а самият обичай, на който ставаме свидетели и днес, е част от световното културно богатство.”, коментира д-р Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център София, ЮНЕСКО. “Жителите на селата около Перник са истинските пазители и заслужават нашата възхита. Тези хора буквално пренасят традицията през годините, без значение от тежките битови условия в момента. Това са изявите на дух, силата на общността и вярата в значимостта на ритуалите за запазване на народността. Лично и от името на Центъра им благодаря за поканата и за това, че поддържат ритуалите и въвличат всички нас в своя празник”, каза още Тодорова.

„Изключително удоволствие е за мен да съм тук сред вас, там където е истинската магия на Сурова. Там където е традицията, там където е духът на нашия празник. Няма как да не се разчувствам, като гледам колко много млади хора са сурвакари. Няма как тази традиция да угасне и за това съм убеден, че и следващите поколения ще продължат тази невероятна магия“, категоричен бе кметът на община Перник Станислав Владимиров. Той заяви, че догодина фестивалът в Перник ще бъде още по-мащабен и по-красив.

“На първо място бих искала да опровергая слуховете, че "Сурва/Сурова" ще отпадне от представителния списък на ЮНЕСКО, заради пропуснатата година. Истината е, че валидността на вписването се запазва, защото не фестивалът, а самият обичай, на който ставаме свидетели и днес, е част от световното културно богатство.”, коментира д-р Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център София, ЮНЕСКО.

“Жителите на селата около Перник са истинските пазители и заслужават нашата възхита. Тези хора буквално пренасят традицията през годините, без значение от тежките битови условия в момента. Това са изявите на дух, силата на общността и вярата в значимостта на ритуалите за запазване на народността. Лично и от името на Центъра им благодаря за поканата и за това, че поддържат ритуалите и въвличат всички нас в своя празник”, каза още Тодорова.