ЕС с нов опит да спасява иранската ядрена сделка
Секция: СВЯТ
14 Януари 2020 19:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС с нов опит да спасява иранската ядрена сделка

/КРОСС/ Великобритания, Франция и Германия правят нов опит да спасят иранската ядрена сделка. Това стана ясно, след като трите държави решиха да задействат механизма за разрешаване на спорове в ядрената сделка от 2015 година. Ройтерс цитира двама европейски дипломати, които определят решението на Лондон, Париж и Берлин като "най-голямата стъпка, която европейците предприемат като отговор на оттеглянето на Техеран от ядрените му ангажименти.

Трите държави ще уведомят Европейския съюз по-късно във вторник, че задействат механизма за разрешаване на спорове.

Съгласно механизма, очертан в сделката, ЕС ще информира другите страни - Русия и Китай, както и самия Иран. След това ще има 15 дни за разрешаване на различията, срок, който може да бъде удължен с консенсус.
В крайна сметка процесът може да доведе до  повторно налагане на санкции, прилагани съгласно предишни резолюции на ООН. Нашето намерение не е да възстановим санкциите, а да разрешим различията си чрез самия механизъм, който беше създаден със сделката, казва един от дипломатите.

Излизането на Вашингтон от ядрения пакт и тежките икономически затруднения, предизвикани от последвалите санкции на САЩ, допринесоха за една от най-големите ескалации на напрежение между САЩ и Иран след ислямската революция през 1979 година.

През лятото на 2018 г. американският президент Доналд Тръмп се изтегли от сделката, сключена през 2015 г., и върна американските санкции срещу ислямската република. Европейските страни по споразумението, Русия и Китай, настояват, че ще положат усилия и ще намерят начин да я спасят.

Иран ги обвинява, че не полагат достатъчно усилия, след ескалацията със САЩ в началото на месеца обяви, че се отказва от ограниченията, които са наложени на ядрената му програма чрез документа.

Тръмп обясни, че целта му да се откаже от ядрената сделка е да принуди Иран да подпише по-строг пакт. Техеран отговаря, че няма да предоговаря, докато са под американски санкции.