Nissan: Ще продължим да работим заедно с Renault
Секция: Автомобили
14 Януари 2020 19:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Nissan: Ще продължим да работим заедно с Renault

/КРОСС/ Така японската компания опроверга появилата се информация, че се обсъжда прекратяване на партньорството

Японският автомобилен производител Nissan обяви, че не планира да развали обединението с френския партньор Renault, което бе разтърсено от драматичното бягство на бившия председател на съюза Карлос Гон от Япония, съобщава Bloomberg.

“Алиансът е източникът за конкурентоспособност на Nissan”, отбелязва ръководството на базираната в Йокохама компания в официална позиция. По-рано се появиха публикации, че директорите на Nissan обсъждат варианта за оттегляне от партньорството. „Nissan ще продължава да се стреми да доставя печеливши резултати за всички участници в алианса“, пише още в позицията на японската група.

Бъдещето на обединението, което беше формирано преди 2 десетилетия, е под въпрос през последната година, откакто бе арестуван Гон. Той бе задържан през ноември 2018 г. по обвинения във финансова злоупотреба. Гон имаше ключова роля в поддържането на съюза Renault-Nissan.

През последната година двете автомобилни компании изпитват финансови затруднения. За 2019 г. акциите на Renault и Nissan са най-слабо представящите се спрямо тези на големите автопроизводители. Компаниите се намират в трудна ситуация, докато останалите играчи в бранша се насочват към различни партньорства заради високите разходи за прехода към производство на електрически и автономни превозни средства.

„През ноември бордът на директорите на Renault-Nissan се споразумя да работи за значителното подобряване на оперативната ефективност, от което ще спечелят членуващите в съюза компании. Споразумението включва и засилването на приноса на партньорството към стратегическите планове на всяка компания и нейната печалба“, се допълва в съобщението на Nissan.