Урсула фон дер Лайен обеща 1 трилион евро инвестиции в „зелена сделка“ на ЕС
Секция: СВЯТ
15 Януари 2020 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Урсула фон дер Лайен обеща 1 трилион евро инвестиции в „зелена сделка“ на ЕС

/КРОСС/ Един трилион евро ще бъдат инвестирани в европейската „зелена сделка“, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург.

По време на първото заседание на европарламента за годината Комисията представи официално плана за устойчиво инвестиране в „зелената сделка“.

Целта на Брюксел е до 2050 година Европейският съюз е да бъде първото държавно обединение, което има неутрален ефект върху промените в климата.

Въпреки че всички евродепутати бяха категорични, че трябва да се инвестира в борбата с климатичните промени, голяма част от тях разкритикуваха ЕК, че ще отнеме ключови за определени държави индустрии.

Отговорът на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен:

„Европейската зелена сделка е за климата, но тя също е и за хората. Предстои ни огромен преход и ние трябва да сме сигурни, че никой няма да изостане“.  

Чуха се и критики, че предложеният план не е достатъчен, а действията на Европа в борбата с климатичните промени – недостатъчни.

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази принципното си съгласие:

„Прави сте, необходими са повече усилия, за да се постигне крайната цел. Това обаче е първа стъпка в правилната посока. Всяко пътуване започва с първа стъпка“.  

Инвестиционният план е за 10 години напред. За да се изпълнят заложените в него мерки и да се осигури необходимият за тях ресурс, са необходими редица законодателни промени.