Борис Бонев: И днес в София има завишени нива на фини прахови частици
Секция: ПОЛИТИКА
15 Януари 2020 10:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борис Бонев: И днес в София има завишени нива на фини прахови частици

/КРОСС/ "И днес в София има завишени нива на фини прахови частици, които водят до замърсяване на въздуха. Безплатен градски транспорт в дните с най-голямо замърсяване, както и забрана за движение на автомобили на територията на Столичната община", предлага независимият общински съветник Борис Бонев в свой доклад.

В Сутрешния блок на БНТ Бонев поиска и намаляване на критериите за прилагане на някои от мерките, като акцентира на Зеления билет.

"Зеленият билет в момента влиза в сила, когато има превишение на нормите 4 пъти или 200 мг/куб.м. Това, което аз съм заложил, е да влиза, когато има превишение 2 пъти - 100 мг/куб.метра", коментира Бонев.

"Всъщност съм се водил от препоръките на Световната здравна организация за нивата на замърсяване, които съответно увеличават рисковете от заболявания и от смъртност и на база на тези нива на замърсяване съм направил нови диапазони за влизане в сила, така вече над 150, т.е. три пъти повишение - най-високата стойност на замърсяването, след което вече влизат всичките и най-строги мерки", каза още Борис Бонев.