Свинското месо поскъпва с 60%
Секция: ИКОНОМИКА
15 Януари 2020 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Свинското месо поскъпва с 60%

/КРОСС/ Съвсем скоро се очаква повишение на цените на колбасите в търговската мрежа с над 10%. Това предупреди Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на  месопреработвателите в България (АМБ) пред "Фокус".

"Още в края на ноември сигнализирахме търговските вериги, че трябва да повишим нашите цени с над 10% и в момента очакваме да бъдат приети", коментира той.

Според него е трудно да се прогнозира дали се очаква нов скок в цената на свинското месо заради временната забрана на движение на свине от и към животновъдни обекти и кланици, свързана с новите случаи на африканска чума, защото и в момента месото, което се предлага основно свежо в търговската мрежа, не само е скъпо, но и го няма.

"Ситуацията в бранша е критична. Още в началото на 2019 година сигнализирахме, че по повод африканската чума по свинете в Китай са избити над 50% от поголовието и цената на свинското месо ще се покачи много. Така че до края на година цената на свинското месо в България се покачи с над 60%", отсече Урджанов.

Според него свинското месо е недостатъчно за пазара в страната заради масовото унищожаване на животните в свинекомплексите заради африканската чума.

"Не е тайна, че работим и със суровини от Европа - Германия, Дания, Испания и Франция, но толкова висока цена до момента не е имало", призна Урджанов.