Румен Радев: "Пожарите" не се гасят с оставки
Секция: Интервюта
15 Януари 2020 10:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: "Пожарите" не се гасят с оставки

/КРОСС/ "Изцяло в правомощията на управляващата партия и коалиционните партньори е изборът на нов министър на екологията на мястото на задържания и подал оставка министър Нено Димов", заяви в Белово президентът Румен Радев, който пристигна по повод 142-ата годишнина от освобождението на беловския край от османско владичество и празника на града.

"Очаквам разрешаване на водната криза в полза на гражданите на Перник и не само на тях, защото хиляди българи са изправени пред същия проблем, добави президентът. Аз отдавна говоря, че липсата на прозрачност, отчетност и отговорност води до разпад на държавността", добави той.

"Това, което се случва в Перник е само най-видимият резултат от такъв стил на управление и мога да разширя списъка", каза още Радев и посочи нерегламентираните сметища, проблемът с Африканската чума по свинете, проблемите в енергетиката, здравеопазването и образованието.

По думите на държавния глава "пожарите" не са гасят с оставки, с раздаване на пари и отлагане, защото "много ясно се вижда как такива похвати изчерпват своята ефективност, а проблемите остават".

"Едно управление не трябва да разрешава кризи, а не трябва да ги предизвиква", подчерта Румен Радев. Според него в тази насока е много важно да има друг подход - с визия, експертиза, реформи и воля. Защото да удържаш кризата и да управляваш ефективно са две различни неща, посочи в заключение президентът.

На въпрос как би коментирал предложението за промени в НСО, президентът заяви, че не коментира проектозакони, докато не отидат при него, но допълни, че не е добре да се бърка НСО с частна охранителна фирма.