Microsoft България: Изкуственият интелект няма да закрие работни места
Секция: Технологии
15 Януари 2020 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Microsoft България: Изкуственият интелект няма да закрие работни места

/КРОСС/ Бъдещето е свързано с изкуствения интелект. Това как той ще прогресира, в какви области и какви решения ще даде на човечеството много зависи от инвестициите и от осъзнаването на стойността на крайните решения, които ще бъдат получени. Това каза Калин Димчев, управител на Microsoft България, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Димчев отбеляза, че изкуственият интелект не е нещо, очаквано в бъдещето, а всъщност ползите от него вече са видими в много сфери.

„Ако говорим чисто житейски – изкуственият интелект вече ни помага да бъдем по-ефективни, да имаме повече лично време“.

„На по-високо равнище изкуственият интелект може да доведе до откритие на лекове за много болести, както и да оптимизира редица процеси“, посочи още Димчев.

Според госта няма опасност изкуственият интелект да отнеме работни места, по-скоро той ще отвори много нови врати и ще предложи нови възможности. „Това дали дадени професии ще съществуват в един момент като цяло зависи от еволюционното развитие на икономиката, на обществото и неговите нужди“, добави гостът.

„Виждаме, че новото поколение има съвсем друго разбиране за работата. Трябва да разберем как то ще бъде част от работната среда – какви дейности ще са интересни за неговите представители и как те ще искат да ги извършват“, коментира експертът.

„Със сигурност предоставянето на платформа, която може да задоволи нуждите на различните поколения е цел не само на технологичните компании, но и на всички сектори, които се сблъскват с недостиг на работна ръка“.

По думите на Димчев осъзнатостта, че динамиката в почти всички индустрии е огромна, включително и в дигиталния свят, е ключова, за да бъдат компаниите успешни.