Прокуратурата поиска постоянен арест за обвинения в убийството на Андреа от Галиче
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Януари 2020 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата поиска постоянен арест за обвинения в убийството на Андреа от Галиче

/КРОСС/ Окръжна прокуратура – Враца е внесла искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ Аксел Олеков, обвинен за умишленото убийство на Андреа в с. Галиче.

Установено е, че 18-годишното момиче е живеело само в дома на баща си, който от пет години работи в чужбина. Обикновено преспивала вкъщи или в дома на чичо си. Около 22 ч. на 10.01.2020 г. момичето разговаряло с баща си, след което останало в дома си.

В събота през нощта Аксел бил в дома на баба си, където живее. Около 1 ч. излязъл, като минал покрай дома на Андреа забелязал, че прозорецът на стаята й свети. Решил да отиде при нея, тъй като отдавна я харесвал.

Минал през отворената врата в двора, намерил стол, от който погледнал през прозореца и видял,че момичето спи. Входната врата на къщата била заключена и Аксел влязал през прозорец на мазето. Забелязал там метална пръчка, която взел, за да сплаши момичето. Твърди, че знаел разположението на стаите в къщата, тъй като идвал преди години с компания да гледа сериал.

Когато Аксел влязъл в стаята на момичето, то още спяло.

Събудил я и й предложил да осъществят полов акт. Андреа се възпротивила и започнала да вика, а обвиняемият я ударил с металната пръчка по главата, след което започнал да я души докато тя престанала да проявява признаци на живот. Тогава той я съблякъл и осъществил полов акт с нея. Приключвайки, забелязал на масата в стаята кухненски нож, с който решил да я умъртви, тъй като се опасявал, че може още да е жива и да разкаже за случилото се.

Нанесъл няколко удара в областта на шията и прерязал гърлото на момичето.

Обвиняемият видял мокри кърпи, които използвал, за да избърше ръцете и ножа. Забелязал портмонето на пострадалата, проверил го и го взел със себе си заедно с увития в мокри кърпи нож.

Аксел напуснал местопрестъплението по същия път, по който бил дошъл, като по пътя към дома си изхвърлил ножа. След като се прибрал вкъщи, преброил откраднатите пари – 250 лева, а портмонето пуснал в кладенеца на двора.

На сутринта обвиняемият отишъл в магазин в селото и си купил нови маратонки, ръкавици и тонколона, а по-късно и таблет в гр. Бяла Слатина.

Същия ден следобед бил намерен в дома на баба си от органите на МВР и след проведен разпит, признал авторството на деянието.

Аксел е осъждан два пъти.

През м. септември 2019 г., по споразумение с прокуратурата, му е било наложено наказание от шест месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок за нанесена телесна повреда.

Предстои окръжният съд да реши дали да остави обвиняеми в ареста. Наказателно производство срещу извършителя на умишленото убийство в с. Галиче е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София.