ПП АБВ: Борисов, разрастваш катастрофата в Перник!
Секция: ПОЛИТИКА
15 Януари 2020 16:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПП АБВ: Борисов, разрастваш катастрофата в Перник!

/КРОСС/ Десет Божи наказания, първото е за водата в реката, тя станала червена. В наши времена в Перник водата просто изчезна.

След като градът беше оставен без вода и има сериозна заплаха найголемият работодател да затвори врати и да остави 1500 семейства без работа, тази сутрин Перник осъмна с отровен от серен диоксид въздух. Дотолкова, че от регионалната инспекция по околната среда и водите препоръчаха деца, възрастни и хора с астма и сърдечно-съдови проблеми да не напускат домовете си. Като причина за поредното бедствие в Перник се изтъква безветрие, гъста мъгла и използване на твърдо гориво както в частни домове, така и в „Топлофикация Перник“ АД.

Дали има връзка, ние не знаем. Но още през изминалия октомври от ПП АБВ алармирахме, че пернишката Топлофикация, свързана с фирми на бизнесмена Христо Ковачки, иска да гори RDF, произведено от боклуци. Намерението предизвика протести и бързо беше ограничено. Поне официално. Преди три месеца настояхме МОСВ да гарантира, че новата инвестиция в „Топлофикация Перник“ АД няма да замърсява въздуха в града.

Видимо оставката на бившия министър Нено Димов не е вълшебната пръчка за излизане на Перник от екологичната, индустриалната и икономическа катастрофа. Отговорността трябва да се носи от общинската и областна управа, от министъра, но и от министър-председателя.

Остава ключов въпросът на какво основание трансгранично се внасят боклуци в страната ни и има ли такова правителствен ангажимент? Настояваме МОСВ и МС да отговорят публично!

Отровена река, нашествие от жаби, насекоми и болести, градушка, скакалци и тъмнина. Това е застигнало библейските ни предци заради непослушанието им. Ако приемем, че отровата и безводието вече са налице, в какъв вид ще се яви следващото ужасяващо бедствие за перничани?