Спам имейли от името на КАТ: Как да предпазим данните си?
Секция: Технологии
16 Януари 2020 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Спам имейли от името на КАТ: Как да предпазим данните си?

 /КРОСС/ В сряда ГДБОП предупреди българските онлайн потребители за мащабна спам атака, при която се използва името на „Пътна полиция". В зловредните имейли се твърди, че определени потребители имат фишове, съставени от КАТ.

Целта е да се отвори прикачен файл, който вкарва троянски кон в съответното мобилно устройство. Чрез него хакерите могат да се сдобият с паролите за всички приложения, които използваме. Това обясни в ефира на „Здравей, България" комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления" в ГДБОП.

Той посъветва директно да трием подобни имейли, както и такива, които съдържат заплахи за разкриване на компромати и искания за превеждане на пари. Ако все пак някой вече е отворил хакерското съобщение от името на КАТ, трябва веднага да преинсталира компютъра или телефона си и да започне да използва легална антивирусна програма.

„Трябва и да промени паролите на всички приложения, които използва. По принцип киберхигиената изисква редовно да ги сменяме и да въвеждаме т.нар. „къдрави" пароли, които съдържат цифри, различни знаци, малки и главни букви", обясни още ком. Колев.

Той допълни, че някои онлайн атаки идват от африкански държави като Нигерия и Гана, например, с които България няма достатъчно добро полицейско сътрудничество.