ЕС въвежда нови правила за ДДС за дребния бизнес
Секция: ИКОНОМИКА
16 Януари 2020 13:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС въвежда нови правила за ДДС за дребния бизнес

/КРОСС/ Евродепутатите одобриха план за намаляване на бюрокрацията при прилагане на ДДС за малки и средни предприятия. Депутатите одобриха текста, предложен от държавите-членки, с 592 гласа „за", 22 „против" и 51 въздържали се. Новите правила ще влязат в сила от 1 януари 2025 година.

Инициативата, оглавявана от Инесе Вайдере от групата на ЕНП, има за цел да реформира правилата за ДДС чрез намаляване на административната тежест и разходите за по-добро развитие на развитие на трансграничната търговия.

Разходите за осчетоводяване на ДДС за малкия бизнес ще бъдат намалени с 16% от 68 млрд. евро на 56.1 млрд. евро в рамките на ЕС, като в същото време трансграничната търговия в региона ще се увеличи с 13.5%. Настоящото законодателство осигурява изключения от ДДС за малък бизнес на национално ниво. Предложената реформа ще осигурява подобни изключения да бъдат прилагани към малък бизнес, базиран в друга страна-членка на ЕС

Мярката предвижда, че малките предприятия ще могат да се възползват от опростени правила за съответствие, ако годишният им оборот не надвишава прага, определен от съответната държава-членка. Този праг за конкретната държава не може да надвишава 85 000 евро. При определени условия малките компании от други държави-членки с трансгранична дейност, ако не надвишат този праг, също биха могли да се възползват от опростения режим, при условие че общият им годишен оборот в целия съюз не надвишава 100 000 евро.

Законодателството за ДДС за малкия и среден бизнес е в процес на разработка от 2018 г.

Според проучвания страните от ЕС губят всяка година до 50 милиарда евро от трансгранични измами с данък добавена стойност.