Бензиностанции с нелегално гориво ще бъдат запечатвани за 2 г.
Секция: ИКОНОМИКА
16 Януари 2020 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Бензиностанции с нелегално гориво ще бъдат запечатвани за 2 г.

/КРОСС/ Бензиностанции, които продават контрабандни горива, освен че ще бъдат глобявани, ще бъдат запечатвани за две години. За една година пък ще бъдат спирани от движение цистерни, за които се установи, че превозват безакцизни горива. Това предвиждат поправки в Закона за регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, т. нар. закон за горивата, гласуван днес на първо четене в парламента.

Промените, чийто вносител е Министерски съвет, съществено улесняват досегашните изисквания за търговия, съхраняване и превозване на горива, след поредицата протести на малки играчи на петролния пазар, земеделски производители, строителни и минни компании. Спорният закон се появи преди повече от година, като бе внесен директно от народни представители, начело с доскорошния депутат от Обединените партриоти Емил Димитров, и веднага получи етикета "лобистки". Малките търговци на горива обвиняват Българската петролна и газова асоциация, където членуват големите компании от бранша, в опит да ги изтласкат от пазара.

В досегашните текстове се предвиждаше санкцията при търговия с контрабандно горива, освен глоба от 10 000 до 100 000 лв. да бъде и конфискация на стоката, както и на превозното средство. Сега се предлага запечатване на обекта и спиране от движение на цистерни за две и съответно една година.