Химикали в мебелите и електрониката забавят умственото развитие на децата
Секция: Технологии
16 Януари 2020 15:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Химикали в мебелите и електрониката забавят умственото развитие на децата

/КРОСС/ Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на децата. До този извод достигнали учени от университета на Ню Йорк, които изследвали четири химически вещества - олово, живак, пестициди и полибромирани дифенилови етери, известни като забавящи горенето химикали. Последните се съдържат в мебелите и електрониката.

„Щом детето бъде изложено на въздействието им, няма връщане назад що се отнася до вредите от тях", каза Лео Трасанде, педиатър и съавтор на изследването, цитиран от БТА. Учените са сравнявали резултати от тестовете за интелигентност при децата в САЩ в периода между 2001 и 2016 г. Те установили, че загубените точки на тестовете заради излагане на въздействието на пестициди и химикали се увеличава от 67% на 81 на сто.

Според авторите на изследването за 15-годишния период децата в САЩ са загубили 162 милиона точки от тестовете за интелигентност заради забавящите горенето химикали, 2,5 милиона точки заради въздействието на живак, 27 милиона точки заради пестицидите и 78 милиона точки заради ефекта на оловото.

Индивидуалната загуба на точки от тестовете за интелигентност на децата намалява с 2 на сто икономическата им продуктивност като възрастни, казва Трасанде. Според екипа му вредата върху детския мозък от четирите изследвани химикала е струвала 6 трилиона долара на икономиката на САЩ за изследвания период.