Радев: Българската адвокатура за последните 30 г. натрупа солиден опит
Секция: ПОЛИТИКА
16 Януари 2020 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Българската адвокатура за последните 30 г. натрупа солиден опит

/КРОСС/ Държавният глава Румен Радев заяви в началото на срещата си с представители на Висшия адвокатски съвет, че по темата за промени в Конституцията той прави договорки единствено с българските граждани чрез българските обществени и съсловни организации, и българските институции.

Срещата е в рамките на инициираните от държавния глава консултации за необходимостта от промени в Конституцията. На нея присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Ако някой друг прави някакви други уговорки искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са oправомощени да инициират промени в Конституцията. Можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземаме сами. Другото е доброволен отказ от суверенитет", каза още президентът Румен Радев.
По думите му целта на консултациите е да се откроят проблемите и възможните решения не само в правосъдната система, а и в редица други важни области.

"След тридесет години преход и дълбоки социално-икономически промени, и сътресения, днес, търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. Дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол", заяви президентът Радев.

Той посочи още, че в последните 30 години адвокатурата често се е явявала последна бариера пред беззаконието.

Председателят на съвета Ралица Негенцова посочи от своя страна, че темата за промени в Конституцията е изключително чувствителна и на моменти се приема дори болезнено от гражданите.

"Ето защо това са въпроси, които трябва да бъдат разглеждани не емоционално, а на експертно ниво, изключително прецизно, на моменти дори предпазливо", допълни Негенцова.