Постоянен арест за живеещия в София известен в чуждите медии като „Валиумен изнасилвач”
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Януари 2020 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Постоянен арест за живеещия в София известен в чуждите медии като „Валиумен изнасилвач”

/КРОСС/ Специално за „Тази сутрин" нидерланският журналист Весел Хаген от „Талпа ТВ" разказа подробно какво се знае за известния в няколко европейски страни като „Валиумен изнасилвач" в родната му Нидерландия.

В България Йохан С. брутално изнасилил млада жена в жилището си в „Зона Б5", която преди това е упоил и привел в безпомощно състояние. Такова е обвинението, което му беше повдигнато късно снощи. To е второ за подобно деяние. Вчера прокуратурата поиска промяна на мярката му в задържане под стража. Жертвата този път е унгарка, а случката е от 23 октомври. Момичето пристигнало в София от Будапеща.

Обществения интерес към историите за така известния като „Валиумен изнасилвач" Йохан С. е огромен в родината му.

Той е арестуван в Нидерландия, в Бразилия, в Испания, в Полша, в Малта. Сега той е арестуван в България, но това отново е голяма новинарска история в Нидерландия. Хората следят всичко по случая. Той е описван в медиите като човек, който е свръх интелигентен. Перфекционист. Но и самотник. Човек, който в някакъв момент става агресивен, разказа Хаген.

38-годишният мъж живее в София от около година. Описван е като изключително харизматичен, лесно пленява жените. В Нидерландия опитали да изследват защо търси насилие, когато може да получи интимност доброволно: „Йохан беше изследван в специална психиатрична клиника 7 седмици, но той напълно отказва да сътрудничи. Поради тази причина те така и не успяват да му направят истински психологически портрет. Но тогава разговаряхме с психолози, които се съгласиха, че той има личностни проблеми. Те обясниха, че той не е шизофреник, че има проблеми с агресията. Той е описван като много харизматичен тип, че може да създава връзки, но отива твърде далеч в тези връзки, както сами може да видите", посочи още Хаген.

Журналисти от Нидерландия са единствените, разговаряли с 32-годишната жена, която е била с Йохан в нощта на Коледа. Тя разказа колко уплашена за живота си е била. Разказа колко харизматичен човек е той. Че е тръгнала с него, но не е имала намерения за някакви сексуални неща. Но той не ѝ позволил да си тръгне. Дал ѝ напитка, тя се почувствала замаяна, а когато поискала да си тръгне, той я натиснал до стената. В някакъв момент тя се събужда в банята, защото губи съзнание няколко пъти, и банята е пълна с кръв. А Йохан в този момент седял в транс на пода на банята. Просто гледайки в точка. Тогава тя учтиво го попитала дали може да си тръгне. Той не казал нищо, разказа шокиращите подробности журналистът.

Прокуратурите в Испания и Малта, където Йохан получава обвинения за изнасилване през 2016 г. и 2014 г., така и не успяват да докаже вината му: „Хората в неговото родно село, с които разговарях казваха: „О, не, пак ли?". Те казваха, че трябва да има справедливост. Надяват се, че този път ще се намерят достатъчно доказателства. Хората в Холандия сега вярват, че българското правосъдие ще свърши добра работа и че той ще получи правилната присъда".

В родината му с особен интерес следят ще съберат ли достатъчно доказателства българските власти.