Кметът на Перник поиска още една станция за контрол на въздуха
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Януари 2020 14:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметът на Перник поиска още една станция за контрол на въздуха

/КРОСС/ Кметът на община Перник Станислав Владимиров е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите за поставяне на още една станция за измерване на качеството на въздуха в Перник, предаде БНР.

Желанието на общината е тя да бъде поставена в близост до индустриалната зона, където освен предприятия има жилищни квартали с училища и детски градини. Това ще даде една по-точна и пълна картина за състоянието на атмосферния въздух и в тази част на града.

За същото настоява отдавна и местното екосдружение „Дишай Перник", според което местоположението на сегашната измервателна станция не е подходящо. Позицията на сдружението е, че са необходими още две станции, в чийто обхват да попадат ТЕЦ „Република" и „Стомана индъстри".

По думите на кмета Станислав Владимиров, въпреки скромните средства, с които общината разполага, в проекта за бюджет за тази година е заложено поставянето на филтри в част от домакинствата, които се отопляват с твърдо гориво.

В Перник, който е на воден режим от края на миналата година, по-рано тази седмица бяха регистрирани завишени нива на серен диоксид.