Мобилизират се допълнителни средства за развитието на българските градове
Секция: ИКОНОМИКА
17 Януари 2020 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мобилизират се допълнителни средства за развитието на българските градове

Фонд на фондовете подписа Меморандум за разбирателство с Европейската инвестиционна банка и Фонд ФЛАГ, в партньорство с Българска консултантска организация
/КРОСС/ Днес, 17 януари 2020 г., официално беше подписан Меморандум за разбирателство, чиято цел e създаване на Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие. Тя ще установи механизъм за взаимодействие между страните във връзка с финансирането на разширени възможности за инфраструктура в България.
Механизмът цели да гарантира координацията в усилията на страните при осигуряване на подкрепа за развитието на българските градове, както и да подобри ефективността на процеса по инвестирането на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Платформата ще осигури ресурс, който ще допълни вече наличната подкрепа за градско развитие, която Фонд на фондовете управлява, включваща 353.3 млн. лв. по ОПРР 2014-2020 и 66 млн. лева по ОПРР 2007-2013 (инициативата JESSICA).
Като произтичаща стъпка от Меморандума се очаква още осигуряването на допълнителни средства от страна на ЕИБ, които ще подпомогнат българските общини, както и ще разширят обхвата на вече постигнатото с финансирането от Фонд на фондовете.
При изпълнение на целите на инвестиционната и координационна платформа за градско развитие се предвижда Фонд ФЛАГ да продължи успешното партньорство с Българска консултантска организация, с която участват в управлението на два от фондовете за градско развитие, финансирани от Фонд на фондовете.
По повод подписването на Меморандума вице-президентът на ЕИБ, Лиляна Павлова, коментира събитието така: „Наш ангажимент като банка на ЕС е да предоставим помощ на държавите-членки и на клиентите ни, за да улесним подготовката, разработването и финансирането на приоритетни проекти, които допринасят за икономическия растеж и подобряват качеството на живот на европейските граждани. Също така това означава работа с местни партньори, като добър пример за това, е сключеният днес Меморандум за разбирателство за създаване на „Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие“ между ЕИБ, Фонд на фондовете (ФМФИБ) и ФЛАГ. Той подчертава значението на установяването на стратегическо партньорство в подкрепа на проекти за устойчиво градско развитие в България. Чрез финансирането от Европейски консултантски център по инвестиционни въпроси (ЕКЦИВ) и подкрепата за изграждане на капацитет от ЕИБ, Фонд на фондовете също ще засили своите местни съветнически услуги за българските общини като част от тази нова градска платформа“.
Изпълнителният директор и член на Управителния съвет на Фонда на фондовете, Светослава Георгиева сподели следното: „С днешното подписване, Фонд на фондовете затвърждава ползотворното си партньорство с ЕИБ като инициираме изграждането на ясен механизъм и междуинституционално сътрудничество в полза на българските градове. По този начин се надгражда вече постигнатото чрез Фондовете за градско развитие и се създават предпоставки за разширяване обхвата на подкрепата и допълнително финансиране. Подписването на Меморандума засвидетелства напредъка на България при работата с финансови инструменти
Изпълнителният директор на ФЛАГ, г-жа Надя Данкинова, благодари на институциите за доброто сътрудничество и сподели: „Разглеждаме Меморандума за разбирателство като естествено продължение на усилията на българската държава да подкрепя финансирането на проекти, насърчаващи устойчивото развитие на местните общности и регионите, чрез утвърдените и добре работещи структури. Считаме, че новата инвестиционна платформа ще  надгради най-вече създаденото чрез фонд ФЛАГ и Фондовете за градско развитие.
В рамките на събитието беше подписано и Споразумение за финансиране за техническа помощ между Фонд на фондовете и ЕИБ. Подкрепата се осигурява по проект, спечелен от Фонда, със съдействието на Европейски консултантски център по инвестиционни въпроси (ЕКЦИВ). Предвижда се към него да могат да бъдат наемани високо-квалифицирани национални и международни експерти в сферите на проектните инициативи. Помощта ще се  предоставя от финансовите посредници на крайните получатели, като по този начин се надгражда договореното в Меморандума. Общата стойност на споразумението е в размер на 200 хил. евро безвъзмездни средства, на проектен принцип.
Чрез подписването на Меморандума за разбирателство и съпътстващото Споразумение за техническа подкрепа се поставят основите на по-тясно междуинституционално сътрудничество и допълнително финансиране за постигане целите на политиките на европейско и национално ниво.
В допълнение се очаква Меморандумът да подготви публичните власти и техните партньори в реализацията на интегрирани териториални инвестиции, които се предвижда да бъдат финансирани по новата Програма за развитие на регионите в следващия програмен период 2021-2027 г.