Проф. Дуранкев: Свръхведомство с 1 млрд. лв. няма да реши проблемите във водния сектор
Секция: ИКОНОМИКА
17 Януари 2020 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Дуранкев: Свръхведомство с 1 млрд. лв. няма да реши проблемите във водния сектор

/КРОСС/ Създаването на едно свръхведомство с 1 милиард лева няма да реши проблемите във водния сектор .Това каза пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев в коментар на инициативата на правителството за създаване на национален ВиК холдинг.

"Когато 30 години оставиш всичко на самотек и го даваш в ръцете на концесионери или на някой друг, който просто да оправдава някакви разходи, се озоваваме в 2020-а година в България, където проблемът с водата и въздуха, както и с трудовите ресурси, в момента се оказва неуправляем", добави той.

"Водопроводната ни мрежа много малко е разширена след 90-а година. Другото - язовирите, които са почти 500 в България в момента, в огромната им част са построени до 90-а година. Те са остарели и изискват реновиране и поддръжка", каза още икономистът.

Проф. Дуранкев обясни в предаването "Хоризонт за вас", че над 20 европейски държави правят ежегодни, както и 5- или 20-годишни баланси на обществените и природните ресурси, които трябва да се управляват по-добре.

"Природните ресурси са обществена собственост и тя не подлежи на приватизиране", категоричен беше той и посочи, че България трябва да започне да прави баланси на водите и горите.

Според него държавата трябва да се върне в управлението на тези ресурси.