Ръст на рублата и рекордни върхове на борсата в Москва след избора на новия руски премиер
Секция: ИКОНОМИКА
17 Януари 2020 18:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ръст на рублата и рекордни върхове на борсата в Москва след избора на новия руски премиер

/КРОСС/ Рублата поскъпва в петък с 0,5% спрямо щатския долар, докато фондовите индекси на борсата в Москва достигат нови исторически върхове след избора на новия руски премиер.

След два дни на нестабилна търговия около оставката на правителството на Медведев и последващото назначаване на Михаил Мишустин за следващ министър-председател, руските финансови пазари поеха възходящ курс в края на работната седмица, като инвеститорите са в очакване на имената на министрите, които ще влязат в новото правителство.

Анализаторът Анатолий Шал от американската банка JP Morgan отбеляза, че бързото избиране на Михаил Мишустин на мястото на досегашния премиер Дмитрий Медведев означава, че политическата несигурност в Русия беше твърде кратка, за да има по-съществено влияние върху руските капиталови пазари. "Първите изявления на Мишустин сочат висока степен на приемственост в икономическите политики, тъй като той подчерта значението на макроикономическата стабилност", добави Анатолий Шал.

Важна подкрепа за позитивно представяне на руската рубла и на акциите на борсата в Москва обаче оказва и общият подем на т.нар. "развиващи се пазари" на фона на глобалния инвеститорски риск-апетит с оглед на подписаната търговска сделка САЩ-Китай и днешните китайски смесени до добри икономически данни.

Руската валута поскъпва с 0,5% към 61,30 рубли за един щатски долара, докато еврото поевтинява с 0,6% към 68,10 рубли. По този начин рублата се търгува в тридневни върхове спрямо двете водещи валути.

В същото време руският фондов индекс MOEX, който е базиран в рубли, се повишава с 1,2% към рекорден връх от 3 198 пункта, докато деноминираният в долари индекс RTS нараства с 1,67% към исторически връх от 1 641 пункта.