Явор Божанков: Прехвърлянето на отговорност няма да реши проблемите, имаме проблем в самото управление
Секция: ПОЛИТИКА
18 Януари 2020 12:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Божанков: Прехвърлянето на отговорност няма да реши проблемите, имаме проблем в самото управление

/КРОСС/ "Прехвърлянето на отговорност няма да реши проблемите. Не е проблемът, че се горят отпадъци, а че се горят такива с неизвестен произход. И това не става от вчера и днес, а се случва от 5 години, като боклукът се проверява само по документи, но не и по морфология. ТЕЦ-овете, които ги горят, нямат необходимата технология. Тук говорим за крупни икономически интереси в сферата на енергетиката, които печелят от производството на ток, именно от този боклук. Затова и проблемът е толкова голям. България рециклира повече боклук от Дания и Нидерландия, а българите плащат два пъти повече разходи от Ръмуния и шест пъти повече от Словения. Изводът - имаме проблем в самото упраление.", заяви депутатът от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред НТВ.

На въпрос от водещата дали кризата в Перник е основанието за внасяне на вот на недоверие, Божанков отговори, че тя не е единствената причина. Споредн него левицата е алармирала за всеки един от трите проблема в сектор "околна среда" превантивно - относно чистотата на атмосферния въздух, проблемите с водата и проблемите с отпадъците, но мерки не били взети.

"Стигнахме до извода, че реформи няма да бъдат проведени, това правителство отива към края на своя мандат и очевидно няма да вземе нужните мерки. Те се взимат постфактум, когато стане криза и някоя медия не каже, че боклук влиза от друга държава и се изгаря в България, тогава кризисно институциите се задействат. Обаче те трябва да действат превантивно, така че да не се стига дотук", каза той на въпрос защо е нужно БСП да внася вот на недоверие, а не просто да повдигне тези теми и разговори в парлемента и пред обществото. "Работата на опозицията е да посочва проблемите. Мерки не са взети, затова внасяме вот на недоверие, така че да фокусираме цялото обществено внимание в тази посока", завърши Божанков.