Астрономи разкриха загадка, свързана с древен сблъсък в Млечния път
Секция: Наука
18 Януари 2020 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астрономи разкриха загадка, свързана с древен сблъсък в Млечния път

/КРОСС/ Британски астрономи разкриха отдавнашна загадка, свързана с древен сблъсък на Млечния път с друга галактика, съобщи Сайънс алърт. Специалистите са установили приблизително кога е станала катастрофата и на каква възраст е била звездата, върху която мащабното събитие е оказало своето въздействие.

Учените са изследвали звездата Nu Indi (HD 211998), която се намира на разстояние 94 светлинни години от Земята в съзвездието Индианец. Размерите й са 3 пъти по-големи от тези на Слънцето, но масата й е едва 85 процента от слънчевата. Макар че тази звезда се е родила в Млечния път, събрани от космическия телескоп "Гая" данни сочат, че движението й в галактиката е било променено вследствие на сблъсък с останките от галактика джудже с форма на наденица. Става въпрос за най-голямата галактика джудже, с която Млечният път някога се е сблъсквал, допълва изданието, цитирано от БТА.

По този начин възрастта на звездата поставя ограничения колко отдавна е станало сливането на галактиките. Ключовата особеност, която допринася да се определи кога се е появило светилото, е неговата металичност - съдържанието на химични елементи, които са по-тежки от водорода и хелия. Те за пръв път са възникнали в най-древните звезди, които по-късно са експлодирали и са се превърнали в свръхнови. От останките им са се образували звезди от следващи поколения. Съдържанието на желязо в звездата Nu Indi (HD 211998) е 3 процента от това в Слънцето. Следователно тази звезда е древна.

Астрономите са уточнили възрастта й благодарение на измерване честотата на промените в яркостта й. Според данни, събрани от спътника TESS на НАСА, Nu Indi (HD 211998) е възникнала преди 11 милиарда години. Междугалактичният сблъсък вероятно е започнал преди 11,6-13,2 милиарда години, за да може да окаже своето въздействие върху звездата.