Представителите на частните болници остро реагираха на изказването на д-р Дечо Дечев
Секция: Здраве
19 Януари 2020 14:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Представителите на частните болници остро реагираха на изказването на д-р Дечо Дечев

/КРОСС/ През седмицата управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев на няколко пъти обяви данни, които сочат, по неговите думи, че за едно и също лекарство от един и същи производител има разлика в цената от седем пъти, в зависимост от това, дали то се купува от държавна, общинска или пък от частна болница, с ясното уточнение, че механизмът, по който това се случва не е незаконен. Тази тема коментира в предаването „Неделя 150" по БНР Свилена Димитрова, представител на Българската болнична асоциация. Представителите на частните болници остро реагираха на изказването на д-р Дечо Дечев. На въпрос, дали са променили позицията си сега, Свилена Димитрова отговори:

„И от резултатите, които излязоха от проверката на НЗОК, публикувани на сайта на НЗОК, се вижда, че това, което се твърди в пространството за разлики на лекарства не е точно така. Един много важен факт, от 124 проверени лекарства, едно всъщност се оказва с някакъв проблем. И по-същественият въпрос тук е да установим, при такъв нисък процент, да видим какъв е проблемът с това лекарство, защо се е стигнало до възможност то да се продава на толкова различни цени. Това е по-важният въпрос в тази ситуация, а не толкова, че има действително ситуация". По думите й, данните, публикувани на сайта на НЗОК много ясно показват, че твърдението, че обществените поръчки са панацея и всъщност гарантират най-ниските цени, се оказва, че всъщност не е така. „Защото, видимо от резултатите, има болници, които са провеждали обществени поръчки за това лекарство и са го купили на цени, които са пет пъти по-високи от цените на останалите, купуващи лекарството", коментира Свилена Димитрова и допълни, че всички болници, независимо от тяхната форма на собственост, нямат данни за тази разлика.

„Ние не виждаме, кой на какви цени купува, до този момент, докато то не ни беше разкрито в публичното пространство. Ние не знаем за тези разлики. Тук по-същественият въпрос е, защо това с е случило с това лекарство. Аз очаквам с голям интерес резултатите от проверката, които ще осъществи Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, която лично от председателя на Здравната комисия към Народното събрание е назначена. Защо, ако това е реалната цена, защо не е регистрирана тази цена?", каза още Свилена Димитрова.