Весела Лечева : Кризата на управлението е очевидна, резултатите са катастрофални
Секция: ПОЛИТИКА
19 Януари 2020 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Весела Лечева : Кризата на управлението е очевидна, резултатите са катастрофални

/КРОСС/ „В понеделник БСП ще внесе вота на недоверие срещу правителството. Имаме повече от 30 страници аргументи за кризата, причинена от управляващите, а предлагаме и решения на тези кризи. Много ясно са разписани алтернативите в трите сектора - вода, въздух, управление и внос на отпадъци." Това заяви заместник-председателят на ПГ "БСП за България" и член на ИБ на БСП Весела Лечева пред БНР. Тя припомни, че през последните 3 години левицата многократно е предизвиквала дебат по отношение на тези жизненоважни системи и начина, по който те се управляват.

„Много пъти сме искали управляващите да чуят нашите предложения по отношение на проблемите с водата, вноса на отпадъци и мръсния въздух, но те не го направиха. За съжаление стигнахме дотук- областен град, като Перник, да бъде върнат в 18век", каза Лечева. Тя посочи, че Перник е най-яркият, но не единствен пример за липсата на управленски капацитет на това правителство.

„Поискахме разговор с парламентарно представените партии в този парламент, за да разберем тяхното мнение по отношение по начина, по който те виждат как се управлява този най-важен сектор в страната ни. Поне на думи тези, които са против сегашното управление, са повече от половината народни представители", коментира социалистът. Тя припомни, че вече има заявка и от ДПС, че ще подкрепят вотът на недоверие.

Лечева коментира, че не е нормално управление, което парадира за стабилност, да доведе до това състояние гражданите си - да се редят на опашки за вода, и то в държава, която разполага с големи водни ресурси: „Кризата на управлението е очевидна. Не е нормално в 21век европейска държава да се управлява по този безхаберен начин. След милиарди инвестиции в този сектор- нищо съществено не е подобрено в последните 10 години, а е доведен до кризисна ситуация".

Весела Лечева подчерта, че всички лостове на управление през последните 10 години са в ръцете на Борисов и ГЕРБ : „Те управляват и европейските средства, и средствата на българските данъкоплатци. Въпреки всичко виждаме какви са резултатите - катастрофа. Пред криза са и други големи области като Шумен,Търговище, Ямбол Ловеч, Варна."
„БСП е опозиция и най-логичното действие на опозицията е да бъде там, където българските граждани изпитват затруднения и където правителството отсъства", заяви Лечева. Тя допълни, че в тази ситуация най-нормалното е левицата да поиска вот за недоверие за несправяне на управляващите.

„Моя идея е спортният тотализатор да бъде държавно предприятие и да осигурява приходи за социално значими каузи като спорта, образованието и културата. Това беше моя идея и като председател на Държавната агенция за младежта и спорта, но за съжаление тогава не се получи. Това е практика във водещи европейски държави като Франция и Италия", завърши Весела Лечева.