Кавалджията Теодосий Спасов заминава с българските полярници за остров Ливингстън
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Януари 2020 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кавалджията Теодосий Спасов заминава с българските полярници за остров Ливингстън

/КРОСС/ Участниците от Националната антарктическа експедиция летят утре за остов Линигстън с полет на Ал Италия, съоБщи за медиите проф. Христо Пимпирев - ръководител на българските полярници.
В състава на групата е включен разнообразен екип дейци на културата - световно-известния музикален изпълнител Теодосий Спасов - кавал и китаристът Кристиан Цвятков ще търсят вдъхновение сред уникалните звуци в Антарктика, журналистите Екатерина Бончева, Кирил Вълчев и Живко Константинов ще отразят различни аспекти от дейността на България на ледения континент, а кинооператорът Румен Василев ще засмеме нов документаленн филм.
Групата допълват геохимичката д-р Ралица Събева и логистикът Александър Богдев, .

Екипът ще лети по маршрут София - Рим - Сантиаго де Чили - Пунта Аренас с граждански полети. От Пунта Аренас до съседния на о-в Ливингстън, о-в Кинг Джордж ще се лети със военен самолет на бразилските военно-въздушни сили. Последната отсечка до базата ни групата ще преодолее с чилийския кораб «Карпух»
По вече инсталираната интернет връзка, командирът на базата Драгомир Матеев съобщи, че учените и логистиците, обитаващи базата в момента, успешно изпълняват графика на строителната и научна програма. Всички са в добро здраве и с нетърпение очакват новото попълнение.